Shkencëtarët ringjallin virusin “zombie” pas 48 mijë vjetësh, frikë për shpërthimin e një pandemie të re


Është rritur frika e një pandemie tjetër, pasi shkencëtarët ringjallën një virus që ishte bllokuar nën një liqen të ngrirë për rreth 50.000 vjet. Më shumë viruse vdekjeprurëse mund të lëshohen, kanë paralajmëruar ekspertët e sëmundjeve.

Një ekip mjekësh nga Universiteti Aix-Marseille zbuloi “pandoravirusin” e lashtë në Siberi, Rusi. Sëmundja e gjetur, e bllokuar nën një shtrat liqeni në Yakutia për 48,500 vjet, besohet të jetë virusi më i vjetër “i gjallë” që është rikuperuar deri më tani.

Ai infekton organizmat njëqelizore dhe nuk besohet se përbën kërcënim për njerëzit, thanë ekspertët, shkruan The Times. Profesor Jean-Michel Claverie, i cili udhëhoqi studimin novator, lëshoi ​​një paralajmërim të ashpër për autoritetet mjekësore në përditësimin e parë të rëndësishëm mbi viruset “të gjalla”.

Ekipi i tij tha se deri në një e pesta e tokës në hemisferën veriore është e mbështetur nga toka e ngrirë përgjithmonë, e cila, nëse lihet të shkrihet, mund të çlirojë një varg mikrobesh vdekjeprurëse që kanë mbetur të fjetura për mijëra vjet.

“Kjo gabimisht sugjeron se dukuri të tilla janë të rralla dhe se “viruset zombie” nuk janë një kërcënim për shëndetin publik,” shkroi ekipi i prof Claverie në gjetjet e tyre.

Shkencëtari izoloi 13 lloje virusesh nga shtatë mostra të lashta të Siberisë dhe pa vetëm ato që infektuan një amebë të njohur si akantamoeba. Kjo ishte për arsye sigurie pasi besohet se këto insekte nuk mund të infektojnë njerëzit. Ndërkohë, ka sugjerime që shkencëtari rus mund të shpërthejë aksidentalisht një pandemi të re duke hulumtuar viruse nga mbetjet e mamuthëve të ruajtura nga ngricat e përhershme, rinocerontët e leshtë.

Eksperimenti “i rrezikshëm” mbi paleoviruset, siç njihen nga ata, po kryhet në laboratorin top-sekret Vector në Novosibirsk. Studimi i kufomave të ngordhura me viruse të fjetura besohet të jetë më i rrezikshëm pasi është e mundur që sëmundja mund të përhapet te kafshët e gjalla.

Shqetësimet për ringjalljen e patogjenëve “zombie” fituan vëmendje serioze kur një fëmijë vdiq nga një shpërthim antraksi në Siberinë veriore në vitin 2016.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *