Kjo është koha kur njerëzit filluan të vishën për herë të parë


Arkeologët në Gjermani kanë zbuluar disa nga provat më të hershme të përdorimit të veshjeve, me shenja të prera të zbuluara në një putrën e një ariu ku sugjerojnë se kafshët parahistorike ua kanë hequr lëkurën për leshin e tyre rreth 300,000 vjet më parë.

Zbulimi në Schöningen, Gjermania veriore, është emocionues sepse pavarësisht nga përshkrimet e burrave dhe grave të shpellave të mbështjellë me gëzof, shumë pak dihet me të vërtetë se si njerëzit e hershëm i mbijetuan dimrave të ashpër.

Leshi, lëkura dhe materialet e tjera organike zakonisht nuk ruhen më shumë se 100,000 vjet, që do të thotë se provat e drejtpërdrejta të veshjeve parahistorike janë të pakta.

Arinjtë e shpellës ishin kafshë të mëdha, që u zhdukën rreth 25,000 vjet më parë. Gëzofi i tyre ka qime të gjata që formojnë një shtresë mbrojtëse të ajrosur dhe qime të shkurtra e të dendura që ofrojnë izolim të mirë, pra ishin të përshtatshme për të bërë veshje, sipas studimit të botuar në Journal Of Human Evolution.

Gjilpërat nuk u shfaqën në të dhënat arkeologjike deri rreth 45,000 vjet më parë.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *