Fasulet janë ushqimi i preferuar i shqiptarëve, por nuk e kishim ditur se çfarë i bëjnë trupit tonë


Fasulet janë një ushqim energjetik e mbushur me proteina, fibra, vitamina B, hekur, kalium, dhe janë të pakta në yndyrë; por ky ushqim i fuqishëm gjithashtu mund të paraqesë rreziqe të mundshme shëndetësore.

Përfitimi shëndetësor: Fasulet mund të parandalojnë sëmundjet e zemrës

Studimet kanë treguar që njerëzit që hanë më shumë bishtajore kanë një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës dhe fitokimikatet që gjenden në fasule luajnë një rol shumë të madh. Një përmbledhje e studimeve mjekësore për vitin 2017 në revistën BioMed Research International, zbuloi se marrja e lartë e bishtajoreve shoqërohet me një rrezik më të ulët të vdekjes së parakohshme — dhe veçanërisht vdekjet e lidhura me sëmundjet kardiovaskulare. Bishtajoret janë një nga ushqimet që lidhen drejtpërdrejt edhe me lëkurën.

Përfitimi shëndetësor: Fasulet mund të luftojnë kancerin

Fasulet përmbajnë një gamë të gjerë të kimikateve bimore që luftojnë kancerin, konkretisht, izoflavonet dhe fitosterolet, sipas Shoqatës Kimike Amerikane, dhe të gjitha mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut nga kanceri.

Përfitimi shëndetësor: Fasulet mund të ulin kolesterolinDepartamenti Amerikan i Shëndetit dhe Burimeve Njerëzore thotë se 5 deri në 10 gram fibra të tretshme në ditë – sasia në 1/2 në 1 1/2 gota fasule detare — zvogëlon kolesterolin LDL me rreth 3 deri në 5 përqind. Fasulet gjithashtu përmbajnë saponina dhe fitosterole, të cilat ndihmojnë në uljen e kolesterolit.

Përfitimi shëndetësor: Fasulet mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë

Një pjatë fasule do t’ju bëjë të ndiheni të ngopur shumë shpejt sepse përmbajtja e pasur e fibrave mbush stomakun tuaj dhe shkakton një rritje më të ngadaltë të sheqerit në gjak, sipas një studimi të vitit 2016 në Mjekësinë Eksperimentale dhe Terapeutike. Kjo largon urinë dhe t’ju japë një furnizim të qëndrueshëm të energjisë.

Përfitimi shëndetësor: Fasulet mund të ndihmojnë në menaxhimin e diabetit

Fasulet janë një super ushqim për njerëzit që vuajnë nga diabeti! Bilanci i karbohidrateve komplekse dhe proteinave siguron një burim të ngadaltë, të qëndrueshëm të glukozës në vend të rritjes së papritur që mund të ndodhë pas ngrënies së karbohidrateve të thjeshta, ka gjetur studimi. Fasulet janë pjesë e ushqimeve më të mira për diabetikët.

Rreziku për shëndetin: Fasulet mund të shkaktojnë migrene


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *