Pse ky shkëmb në Arabi rri pezull? Misteri që shpjegohet nga skeptikët


Mesazhi që pretendon se ky shkëmb i mrekullueshëm, që ndodhet në një fshat në Arabinë Saudite e qëndron mbi tokë një herë çdo vit gjatë muajit Prill, kontestohet gjithnjë e më shumë nga mediat perëndimore, pasi me anë të ekspertëve shpjegojnë arsyen dhe thonë se është i pabesueshëm.

Sipas tyre, imazhi është ndryshuar në mënyrë dixhitale për të bërë të duket se shkëmbi qëndron në ajër. Shkëmbi i madh mbështetet në të vërtetë nga disa “këmbë” të tjerë më të vegjël të shkëmbit që e mbajnë atë të ngritur mbi tokë.

Këto mbështetës janë hequr në mënyrë dixhitale duke përdorur një program të tillë si “Adobe Photoshop”, në mënyrë që shkëmbi në imazhin e ndryshuar të duket lundrues. Imazhi, i cili supozohet se përshkruan një shkëmb lundrues të mrekullueshëm ndodhet në një fshat të Arabisë Saudite.

Ky imazh ka qarkulluar me postë elektronike, blogje dhe rrjete sociale për disa vjet. Sipas mesazhit, shkëmbi filloi të lundronte përsëri në prill 1989 pasi një terrorist i cili fshihej pas shkëmbit, u që.llua për vdekje, transmeton

Mesazhi pohon se çdo Prill që nga ajo kohë, shkëmbi qëndron përsëri mbi tokë për rreth 30 minuta dhe se njollat e dukshme të gjakut në sipërfaqen e tij bëhen “më të errëta, më të freskëta dhe të lagështa” gjatë flotacionit vjetor.

Sidoqoftë, ky i ashtuquajtur “shkëmb befasues” nuk është aspak shumë befasues, sipas tyre. Shkëmbi lundrues “befasues” është, në të vërtetë, rezultat i disa manipulimeve dixhitale mjaft rudimentare se çdo lloj mrekullie ose ngjarjeje mbinatyrore.

Mediat perëndimore e kanë analizuar kështu mrekullinë e këtij shkëmbi. Në jetën reale, shkëmbi i madh i paraqitur në foton e ndryshuar mbahet nga disa mbështetës natyrorë, rezultat i procesit natyror të erozionit.

Shkëmbi, për të bërë të duket se po qëndron në ajër, e gjitha kjo, mjafton për të hequr mbështetëset prej guri nga fotografia, një procedurë relativisht e thjeshtë kur përdorni një program për redaktimin e figurave siç është Adobe Photoshop.

Sipas një artikulli në lidhje me foton e rreme në faqen e internetit alhabib, shkëmbi origjinal mund të gjendet në zonën Al Ahsa (ose Al Hasa) në Arabinë Saudite, një rajon i shënuar për erozione dhe formë të çuditshme.

Për më tepër, vendndodhja e supozuar dhe detajet e tjera rreth “mrekullisë” janë përkeqësuar ndjeshëm me kalimin e kohës. Një version i hershëm thotë se ku shkëmb ndodhej në Jeruzalem dhe sugjeronte se lundronte vazhdimisht, jo vetëm çdo Prill.

“Ishte shkëmbi ku Profeti Muhamed qëndroi kur ai filloi ngjitjen në xhehnnet. Shkëmbi u tha se dëshironte të ndiqte Profetin duke u ngjitur në xhehnnet (parajsë), por Profeti e ndaloi atë. Kështu që ndaloi ngjitjen dhe duke qëndruar në këtë formë”, e shpjegojnë banorët atje. /Lajmi.net


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *