Çfarë është stuhia “V”? “Shkatërruese, dhe e vështirë për t`u parashikuar”


Një stuhi vetë-rigjeneruese: Kështu e përshkruajnë metereologët italianë bombën e motit që u përplas mbi disa pjesë të fqinjit tonë përtej Adriatikut, duke shkaktuar viktima e të zhdukur.

Intensiteti dhe shkalla e asaj që specialistët e kanë pagëzuar “Stuhia V”, është e jashtëzakonshme, me një impakt vërtet të vështirë për t`u parashikuar.

Padyshim, mendon njëri prej tyre, Giulio Betti, kriza klimatike e amplifikon të gjithë këtë situatë. Betti, i cili mbikqyr nga afër fenomenet metereologjike në rajonet qëndore të Italisë, rrëfeu se kishte mbetur dhe vete tejet i befasuar nga fuqia me të cilën kjo stuhi goditi zonat ne fjale, diçka që nuk e parë herë të tjera.

“Një stuhi e tillë ka dy karakteristika: ajo përqëndrohet pak a shumë në të njëjtën zonë dhe auto-rigjenerohet, duke qenë se ushqehet vazhdimisht nga një fluks lagështire me efekt zinxhir-mendojeni në formën e vagonëve të një treni, të ushqyera nga ajri i ftohtë, një rreth vicioz që nuk merr fund derisa të dobësohet fluksi që e ushqen”, shpjegon ai.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *