Маѕhtrimi më i madh në historinë e njerëzimit – uji i paketuar…Ky është sekreti kryesor i prodhuesve të ujit të pijshëm, të cilin nuk do ta zbulojnë kurrë vullnetarisht…


Uji në shishe është ndër produktet më të kërkuara në mbarë botën. Shitjet e saj rriten mesatarisht me 10% në vit dhe në vitin e ardhshëm 2022, xhiroja e kësaj industrie do të jetë 290 miliardë dollarë, raporton Trud.bg.

Nëse gjithçka është e qartë në vendet në zhvillim, atëherë cila është arsyeja e rritjes së kërkesës për këtë produkt ku popullsia furnizohet me ujë rubineti të cilësisë së lartë?

Uji në shishe u shit për herë të parë në shekullin e 18-të. Në vitet 1760, kompania e Bostonit Jackson’s Spa mbushi ujë mineral në shishe qelqi, duke ua ofruar klientëve të saj si një agjent terapeutik për sëmundje të ndryshme.

Në shekullin e 19-të, në disa vende, prodhuesit filluan të ofrojnë ujë të pijshëm në shishe, i cili është i thjeshtë, por i pastruar. Kërkesa për këtë produkt është e lartë, sepse uji i rubinetit në qytete është jashtëzakonisht i cilësisë së ulët dhe popullsia vuan nga infeksionet e zorrëve.

Biznesi po zhvillohet në mënyrë aktive në shumë vende të botës, derisa teknologjia për klorimin e ujit të rubinetit u shpik në shekullin e 20-të. Me ardhjen e ujit të lirë dhe me cilësi të lartë në shumë shtëpi në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë, blerja e ujit të zakonshëm në shishe pothuajse ka pushuar dhe vetëm uji mineral shërues shitet në mënyrë aktive.

Vetëm uji nga burimet nëntokësore është vendosur fort për trajtim. Në vitin 1898, mjeku francez Louis Perrier krijoi një banjë në qytetin e Verez dhe hapi një fabrikë për mbushjen e ujit mineral nga burimet lokale. Perrier furnizon produktin e tij në hotele dhe restorante elitare në Evropë, por biznesi i tij është shumë i vogël.

Gjithçka ndryshoi në vitin 1946, kur kompania u ble nga biznesmeni sipërmarrës Gustav Levene. Falë tij, në një kohë të shkurtër uji nga Verezh zuri pjesën e luanit në tregun evropian, duke shtyrë konkurrentët si Evian dhe Vitel.

Në fillim të viteve 1970, marka Perrier u bë lideri i padiskutueshëm në Evropë dhe hyri në tregun e madh amerikan.
Në SHBA, marketingu kërkon një qasje të veçantë, kështu që Leven mbështetet kryesisht në snobizmin e konsumatorit vendas. Uji nga Evropa prezantohet si produkt për elitën, për ata që kanë arritur sukses në këtë jetë dhe mund të përballojnë gjithçka.

Kjo ishte një strategji e suksesshme për tregun amerikan – funksionoi dhe nga viti 1975 deri në 1978 vëllimi i shitjeve të ujit Perrier në tregun amerikan u rrit nga 2.5 milion në 75 milion shishe në vit. Moda për një mënyrë jetese të shëndetshme ndihmon shumë në biznesin e Leuven – uji në shishe konsiderohet tashmë një nga atributet e tij kryesore.

Në vitet ’90, industria pësoi një revolucion të vërtetë – gjigantë si PepsiCo (Aquafina), Nestle (Uji i pastër Life) dhe Coca-Cola (ujë Dasani) prezantuan ujin e tyre në shishe në treg. Pasi këta prodhues hynë në treg, uji i ambalazhuar shënoi fitoren përfundimtare ndaj ujit të rubinetit.

Analistët e Beverage Marketing Corporation vlerësojnë se 460 miliardë litra ujë në shishe shiten çdo vit në mbarë botën. Konsumatori më i madh i këtij produkti është Kina, banorët e së cilës blejnë 80 miliardë litra dhe në vend të dytë renditen Shtetet e Bashkuara, ku shesin 45 miliardë litra. Më pas për sa i përket konsumit janë vendet me klimë të ngrohtë si Meksika, Indonezia, Brazili, India dhe Tajlanda.

Dhjetë liderët në shishe të ujit janë vendet e begata evropiane Gjermania, Italia dhe Franca, të cilat shesin përkatësisht 12, 11 dhe 9 miliardë litra ujë në shishe çdo vit. Kërkesa për këtë produkt është e lartë, pavarësisht cilësisë së lartë të ujit të rubinetit.

A keni menduar ndonjëherë se sa më i shtrenjtë është uji i ambalazhuar se uji i rubinetit?
Diferenca në çmim është afërsisht 2000 herë! Ka vende ku uji i tillë është më i shtrenjtë se qumështi, birra dhe madje edhe benzina. Dhe kjo nuk është në vendet në zhvillim ku nuk ka ujë të mjaftueshëm të pijshëm, por në vendet ku shërbimet komunale janë më të mirat.

Sipas Food and Water Watch, një litër ujë në shishe në SHBA është mesatarisht tre herë më i shtrenjtë se një litër qumësht dhe pothuajse 4 herë më i shtrenjtë se një litër benzinë. Pse po ndodh? Pse njerëzit blejnë ujë të thjeshtë në shishe pa shpenzuar para për të? Avantazhi kryesor i prodhuesve të ujit në shishe është se ai është miqësor me mjedisin, i pastër dhe i dobishëm për njerëzit. Kjo u sugjerohet konsumatorëve përmes teknikave inteligjente të marketingut, reklamave informative dhe tabelave. Në fakt, ajo që na ofrojnë tregtarët dinakë të ujit të zakonshëm, nuk ka asnjë lidhje me realitetin.

Studiuesit nga Grupi i Punës për Mjedisin, të cilët kanë kohë që punojnë për cilësinë e ujit të ambalazhuar, bëjnë të ditur se shumica e prodhuesve nuk e fshehin se produkti i tyre është uji i zakonshëm i çezmës, por i është nënshtruar pastrimit shtesë. 18% e markave ende insistojnë në vetitë e jashtëzakonshme të produkteve të tyre, por kategorikisht nuk duan të tregojnë vendndodhjen e burimeve minerale nga të cilat marrin “lëngun jetëdhënës”. Kjo do të thotë se burimi është një tub i thjeshtë uji.

Studimet laboratorike tregojnë se në shumicën e rasteve uji në shishe nuk ndryshon.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *