Shkencëtarët zbuluan se kur dhe si do të ‘vdesë’ Dielli


Si do të duket dielli ynë pasi të vdesë? Shkencëtarët kanë bërë parashikime se si do të duken ditët e fundit të Sistemit tonë Diellor dhe kur do të ndodhë. Dhe ne njerëzit nuk do të jemi përreth për të parë thirrjen e perdes së Diellit.

Më parë, astronomët mendonin se Dielli do të shndërrohej në një mjegullnajë planetare – një flluskë e ndritshme gazi dhe pluhuri kozmik – derisa provat sugjeruan se ai do të duhej të ishte një grimcë më masive.

Një ekip ndërkombëtar astronomësh e ktheu atë përsëri në 2018 dhe zbuloi se një mjegullnajë planetare është me të vërtetë kufoma diellore më e mundshme.

Dielli është rreth 4.6 miliardë vjet i vjetër – i matur nga mosha e objekteve të tjera në Sistemin Diellor që u formuan në të njëjtën kohë. Bazuar në vëzhgimet e yjeve të tjerë, astronomët parashikojnë se do të arrijë fundin e jetës së tij në rreth 10 miliardë vjet të tjerë.

Ka gjëra të tjera që do të ndodhin gjatë rrugës, sigurisht. Në rreth 5 miliardë vjet, Dielli do të kthehet në një gjigant të kuq. Bërthama e yllit do të tkurret, por shtresat e jashtme të tij do të zgjerohen në orbitën e Marsit , duke përfshirë planetin tonë në këtë proces. Nëse është akoma atje, shkruan Sciencealert.

Një gjë është e sigurt: Deri në atë kohë, ne nuk do të jemi përreth. Në fakt, njerëzimit i kanë mbetur vetëm rreth 1 miliard vjet nëse nuk gjejmë një rrugëdalje nga ky shkëmb. Kjo për shkak se dielli po rritet në shkëlqim me rreth 10 përqind çdo miliard vjet .

Kjo nuk tingëllon si shumë, por kjo rritje e shkëlqimit do t’i japë fund jetës në Tokë. Oqeanet tona do të avullojnë dhe sipërfaqja do të bëhet shumë e nxehtë për tu formuar uji. Ne do të jemi për aq sa mundeni.

Është ajo që vjen pas gjigantit të kuq që ka rezultuar e vështirë për t’u identifikuar. Disa studime të mëparshme kanë zbuluar se, në mënyrë që të formohet një mjegullnajë e ndritshme planetare , ylli fillestar duhet të ketë qenë deri në dy herë më i madh se Dielli.

Megjithatë, studimi i vitit 2018 përdori modelimin kompjuterik për të përcaktuar se, si 90 për qind e yjeve të tjerë, Dielli ynë ka më shumë gjasa të tkurret nga një gjigant i kuq për t’u bërë një xhuxh i bardhë dhe më pas të përfundojë si një mjegullnajë planetare.

“Kur një yll vdes, ai nxjerr një masë gazi dhe pluhuri – i njohur si mbështjellësi i tij – në hapësirë. Zarfi mund të jetë sa gjysma e masës së yllit. Kjo zbulon bërthamën e yllit, e cila deri në këtë pikë të jetës së yllit po funksionon. pa karburant, përfundimisht fiket dhe para se të vdiste përfundimisht”, shpjegoi astrofizikani Albert Zijlstra nga Universiteti i Mançesterit në MB, një nga autorët e punimit.

“Vetëm atëherë bërthama e nxehtë e bën zarfin e hedhur të shkëlqejë shkëlqyeshëm për rreth 10,000 vjet – një periudhë e shkurtër në astronomi. Kjo është ajo që e bën të dukshme mjegullnajën planetare. Disa janë aq të ndritshme sa mund të shihen nga distanca jashtëzakonisht të mëdha, duke matur dhjetëra miliona vite dritë, ku vetë ylli do të kishte qenë shumë i zbehtë për t’u parë.”

Modeli i të dhënave që ekipi krijoi në fakt parashikon ciklin jetësor të llojeve të ndryshme të yjeve, për të kuptuar shkëlqimin e mjegullnajës planetare të lidhur me masa të ndryshme yjesh.

Mjegullnajat planetare janë relativisht të zakonshme në të gjithë Universin e vëzhgueshëm, me të famshmet duke përfshirë Mjegullnajën Helix, Mjegullnajën e Syrit të Cat, Mjegullnajën e Unazës dhe Mjegullnajën Flluskë. Mjegullnaja e syrit të maceve (NASA/ESA)

Ato quhen mjegullnaja planetare jo sepse në fakt kanë të bëjnë me planetët, por sepse, kur të parat u zbuluan nga William Herschel në fund të shekullit të 18-të, ato ishin të ngjashme në pamje me planetët përmes teleskopëve të asaj kohe.

Pothuajse 30 vjet më parë, astronomët vunë re diçka të veçantë: Mjegullnajat më të ndritshme planetare në galaktikat e tjera kanë të gjitha pothuajse të njëjtin nivel shkëlqimi. Kjo do të thotë se, të paktën teorikisht, duke parë mjegullnajat planetare në galaktika të tjera, astronomët mund të llogarisin se sa larg janë ato.

Të dhënat treguan se kjo ishte e saktë, por modelet e kundërshtuan atë, gjë që ka shqetësuar shkencëtarët që kur u bë zbulimi.

“Yjet e vjetër, me masë të ulët duhet të bëjnë mjegullnaja planetare shumë më të zbehta se yjet e rinj, më masivë. Ky është bërë burim konflikti për 25 vitet e fundit,” tha Zijlstra .

“Të dhënat thanë se mund të merrni mjegullnajë të ndritshme planetare nga yje me masë të ulët si Dielli, modelet thanë se kjo nuk ishte e mundur, asgjë më pak se dyfishi i masës së Diellit do të jepte një mjegullnajë planetare shumë të zbehtë për t’u parë.”

Modelet e vitit 2018 e kanë zgjidhur këtë problem duke treguar se Dielli është rreth kufirit të poshtëm të masës për një yll që mund të prodhojë një mjegullnajë të dukshme.

Edhe një yll me masë më të vogël se 1.1 herë më shumë se Dielli nuk do të prodhojë një mjegullnajë të dukshme. Yjet më të mëdhenj deri në 3 herë më masivë se Dielli, nga ana tjetër, do të prodhojnë mjegullnaja më të ndritshme. Për të gjithë yjet e tjerë në mes, shkëlqimi i parashikuar është shumë afër asaj që është vërejtur.

“Ky është një rezultat i mirë,” tha Zijlstra . “Jo vetëm që ne tani kemi një mënyrë për të matur praninë e yjeve të moshave disa miliardë vjet në galaktikat e largëta, që është një varg që është jashtëzakonisht i vështirë për t’u matur, ne madje kemi zbuluar se çfarë do të bëjë Dielli kur të vdesë! “ Hulumtimi u botua në revistën Nature Astronomy.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *