Piu dhe ‘nuk u bë dot me krahë’, i riu i merr 13 milionë dollarë Red Bull-it


‘Red Bull të bën me kraaaahë!’ Rrallë mund të gjesh dikë që nuk e ka dëgjuar këtë slogan. Çuditërisht, edhe pse në Shqipëri kjo reklamë ende mund të dëgjohet tek tuk nëpër blloqet e reklamave të televizioneve të ndryshme, në shtetet perëndimore askush nuk do të guxonte ta transmetonte. Arsyeja?

Një padi e disa viteve më parë, ekzaktësisht në janar të vitit 2014, i kushtoi kompanisë së Red Bull plot $13 milionë dollarë në dëme të paguara ndaj Benjamin Careathers,pas vendimit të Gjykatës Federale të Nju Jorkut që e aprovoi ankesën e tij.

Mesa duket, një kanaçe me pije energjike të mbushur me sheqer nuk mundet në fund të ditës të të bëjë spontanisht me krahë. Por të gjithë e dinë këtë. Atëherë si mundi ky i ri të bindte Gjykatën e Lartë amerikane të gjykonin në favor të tij?

Sipas dokumenteve të gjykatës, kompania e pijeve energjetike me bazë në Evropë, Red Bull, duhet të paguajë deri në 13 milionë dollarë amerikanë si kompensim për të zgjidhur një padi të nisur nga një klient i mërzitur i cili thotë se kompania përdor reklama të rreme për të promovuar produktin e saj.

“Red Bull ju jep krahë” ka qenë slogani i pijeve energjike për gati dy dekada. Rezulton se Red Bull nuk ju jep krahë – madje as në një kuptim figurativ. Red Bull thotë në marketingun e tij se pija mund të përmirësojë përqendrimin dhe shpejtësinë e reagimit, por paditësi në këtë rast tha se këto pretendime ishin të rreme dhe nuk kishin mbështetje shkencore. Ndërsa padia nuk pretendonte se paditësit ishin të zhgënjyer që nuk mbinë papritmas krahë, ajo thotë se Red Bull mbështetet shumë në terma si “krahë” dhe “nxitje” për t’u dhënë konsumatorëve përshtypjen se pija u jep njerëzve njëfarë ngritjeje apo përmirësimi fizik gjë që kompania nuk e provon dot.

“Marketimi i jashtëzakonshëm i reklamave dhe shpenzimet promocionale të të pandehurit janë përdorur për të mashtruar klientët që të besojnë se Red Bull është një produkt superior i denjë për një çmim premium dhe ka aftësinë t’ju japë krahë dhe t’ju japë energji dhe vitalitet kur në fakt nuk e bën këtë”, thuhet në ankesën e sjellë përpara nga banori i Nju Jorkut Benjamin Careathers, i cili e ka pirë produktin që nga viti 2002.

Edhe pse përmban shumë përbërës që kompania pretendon se janë stimulues, përbërësi aktiv është kafeina. Kompania i bën këto pretendime pavarësisht provave në rritje se produkti i saj me të njëjtin emër nuk përmban më shumë stimulim sesa mund të gjendet nga çdo burim tjetër i kafeinës.

Një kanaçe Red Bull 250 ml përmban rreth 80 mg kafeinë. Kjo është më pak se korrigjimet e tjera të kafeinës, duke përfshirë kafenë, një filxhan 207 ml i së cilës mund të përmbajë deri në 150 mg kafeinë.

“Edhe një racion 12 ons [356 ml] kafe Starbucks që kushton $1,85 dollarë do të përmbajë shumë më shumë kafeinë se një porcion i rregullt Red Bull”, i cili ka një çmim të sugjeruar me pakicë prej jo më pak se $2,19 dollarë për kanaçe, thuhet në ankesë.

“Pavarësisht mungesës së ndonjë mbështetjeje shkencore të raportuar për një pretendim se Red Bull ofron më shumë përfitime për konsumatorët sesa një tabletë kafeine ose filxhan kafeje, të pandehurit vazhdojnë ta tregtojnë produktin si një burim superior energjie, i denjë për një çmim premium,” lexojnë pretendimet.

Nga ana e saj, kompania mbron pretendimet e saj të marketingut, dhe një zëdhënës i divizionit të saj kanadez i tha CBC Neës se “Red Bull e zgjidhi këtë padi për të shmangur paparashikueshmërinë dhe kostot e larta të procesit gjyqësor por marketingu i Red Bull në SHBA ka qenë gjithmonë i zgjuar, i vërtetë dhe saktë”, tha zëdhënësi, duke shtuar se zgjidhja vlen vetëm për klientët amerikanë.

Gjithesesi që nga ky rast, kompania nuk ka guxuar ta transmetojë më këtë reklamë – të paktën në shtetet perëndimore.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *