Pse koreanët nuk kanë mjekër?


1. Arsyet historike
Aversioni i meshkujve koreanë ndaj mjekrës i ka rrënjët në historinë koreane. Sipas fotografive të perandorëve të lashtë koreanë, koreanëve u rritet mjekra. Megjithatë, ajo praktikë ka ndryshuar gjatë shekujve.

Gjatë epokës Joseon, rreth shekullit të 14-të, konsiderohej fyese të bëhej ndërhyrje në trup dhe pjesë të tij, përfshirë edhe flokët dhe mjekrën. Pra, burrat koreanë kishin mjekër gjatë kësaj periudhe.

Sapo filloi kolonizimi, koreanët filluan të përshtateshin me kulturën dhe pamjen e perendimorizuar. Për shkak të ndryshimeve administrative dhe sanitare, njerëzit adoptuan stilin ushtarak dhe së shpejti, rruajtja e pastër u bë standardi i ri.

Sot, të kesh një rruajtje të pastër lidhet me të qenit higjienik, i suksesshëm, inteligjent dhe i ri në Kore. Megjithatë, popullata e moshuar mbante mjekër, madje edhe sot të moshuarit preferojnë mustaqet dhe mjekrën.

2. Gjenetika
Gjenet e plakjes luajnë një rol të rëndësishëm në përcaktimin e modelit të rritjes së mjekrës. Meshkujt koreanë kanë folikulat e flokëve me ndjeshmëri të ulët ndaj testosteronit. Ajo çon në rritjen e ngadaltë të rritjes së qimeve në fytyrë dhe trup.

Rritja e mjekrës është gjithashtu proporcionale me plakjen. Burrat koreanë priren të plaken më ngadalë se burrat evropianë. Pra, mjekra e tyre kërkon më shumë kohë për të arritur rritje të plotë në krahasim me homologët e tyre evropianë.

3. Arsyet kulturore
Gjykimi: Burrat me mjekër në Kore perceptohen si duke kaluar disa trauma emocionale. Ose të tjerët mendojnë se kanë ‘humbur rrugën’ dhe janë në drogë ose alkool.

Preferenca e femrave: Mjekra konsiderohet si shenjë mashkullore. Por në Kore, gratë i konsiderojnë burrat me mjekër si johigjienikë dhe dikë që nuk është në gjendje të kujdeset për veten. Ato e mendojnë atë si një tipar negativ të personalitetit.

Kultura e punës: Shumë vende pune e bëjnë të detyrueshme që burrat të rruhen çdo ditë për t’u dukur më të sofistikuar. Edhe një kashtë e vogël konsiderohet e çrregullt dhe nuk lejohet.

4. Standardet e Bukurisë
Koreja është e njohur për standardet e larta të bukurisë dhe produktet e kujdesit të lëkurës. Pamja është e një rëndësie të madhe për njerëzit koreanë. Ata duan lëkurë të lëmuar, pa pore, pa njolla dhe të tonifikuara. Është e panatyrshme, por vlen si për burrat ashtu edhe për gratë.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *