Burrë e grua nga Gjakova, “u bënë” prindër për 50 fëmijë të braktisur e të keqtrajtuar


Kjo shtëpi që duket si çerdhe, deri më tani është bërë strehë e 50 fëmijëve pa përkujdesje prindërore.

Shihen vetëm objektet, por e papërshkrueshme është përkujdesja dhe ngrohtësia që gjithë ata fëmijë kanë gjetur nga çifti Dedaj në komunën e Gjakovës.

Bora dhe Zefi vendosën që fëmijët e tyre biologjik t’i bëjnë me dhjetëra motra e vëllezër, ndonëse jo nga gjaku, por nga bashkjetësa.

20 vjet më parë, historia e disa fëmijëve, i bëri që ata të marrin një vendim fisnik. Ata nisën rrugëtimin e tyre si familje strehuese për fëmijë të braktisur dhe fëmijë të keqtrajtuar, përfshirë edhe ata me aftësi të kufizuara.

“Po e mbaj në mend, shumë mirë e mbaj në mend, i kemi pa në televizor këta fëmijë të ndryshëm, të braktisur e të keqtrajtuar, nëpër spitale, aty ka filluar ideja. Jemi paraqitur në Qendrën për Punë Sociale në Gjakovë, i kemi plotësuar disa kushte që duhet me u plotësu dhe kemi filluar menjëherë në strehim me katër fëmijë”, rrëfen Zef Dedaj për emisionin “Shenjë” të lajmi.net

Edhe sot, ani pse kanë kaluar 21 vite, Bora dhe Zefi e kanë të freskët ditën e parë kur përveç katër fëmijëve të tyre iu bashkuan edhe katër të tjerë.

“Fëmijët e parë i kemi pa në televizion shumë të keqtrajtuar ata fëmijë, kanë qenë në spital në Prishtinë dhe ka qenë UNICEF-i dhe kemi shkuar në spital i kemi marrë, ka qenë ditë e diele. I kemi pastru krejt vet ata fëmijë i kemi rregullu dhe i kanë pru të shtëpia. Emocione ka pasur më së pari, sepse ka qenë vështirë me u marrë me fëmijë të keqtrajtuar, veç prej atëherë shumë mirë ka shku puna. Kam marr edhe fëmijë me nevoja të veçanta se kemi kçyr se çfarë komune është përshembull”, vazhdon tregimin Bora Dedaj

Për këtë, të frymëzuar duken të kenë qenë nga familja e madhe që kishte Zefi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *