Çfarë ndodh në të vërtetë me ata që futen në “shtëpi bari” në Angli?!


Të rinjtë shqiptarë prej vitesh po i josh largimi drejt Anglisë. Një pjesë e madhe e tyre përfundojnë në “shtëpi bari”, ndërsa një pjesë shkojnë atje me vullnet të plotë. Këta të rinj rekrutohen nga grupet kriminale. Roli i tyre është të kujdesen për lëndët narkotike, kundrejt një pagese.

Aktivisti Genc Sejko përmes një analize të detajuar tregon se çfarë ndodh në të vërtetë me ata që futen në një “shtëpi bari” në Angli. Sipas Sejkos, e vërteta e atyre që futen në një banesë ë tillë, e cila kthehet në ambient për të kultivuar kanabis nuk është aspak shpresëdhënëse.

Komenti i plotë:

Pavarësisht legjendave urbane, trillimeve dhe historive që tregohen nëpër tavolina apo rrjete sociale, e vërteta e asaj që ndodh me një pjesë të mirë të të rinjve shqiptarë që hyjnë ilegalisht në Angli dhe merren me kultivimin e kanabisit është e hidhur dhe aspak shpresëdhënëse. Çfarë ndodh në të vërtetë me ata që futen në shtëpi bari në Angli?!

Si fillim duhet thënë se janë dy kategori që punojnë në shtëpi bari në Angli. Ata që punojnë me një rrogë fikse. Dhe ata që paguhen në bazë të ‘prodhimit’ që nxjerrin.

Ata që paguhen me rrogë fikse marrin mesatarisht £4.000 në muaj. Duken shumë për një realitet të varfër si Shqipëria. Por nuk është ashtu sepse është një punë që zgjat 24 orë në ditë. Në një ambient ku ajri i pastër nuk futet kurrë. Ku nuk shikon kurrë dritë natyrale dhe je i vetëm gjatë gjithë periudhës së kultivimit. Në mes të pesticideve. Në një shtëpi që mund të marrë flakë në çdo moment (sepse ata që kanë instaluar llambat dhe janë duke vjedhur energjinë nuk janë elektriçistë). Shto këtu faktin që përgjegjësia penale bie mbi personin që kapet duke e ruajtur. Thënë më thjeshtë. Po të ishe duke punuar roje parkimi do merrje £2.000 në muaj për tetë orë punë. Pra nëse do punoje 24 orë në parkim do merrje £2.000 me shumë se në shtëpi bari. Edhe gjumin do e bëje më rehat.

Të dytët janë ata që paguhen në bazë të prodhimit.

Ata paguhen më shumë se kategoria e parë. Në teori të paktën. Sepse në shumicën e rasteve nuk ndodh kështu. Ndodh shpesh që dikush i grabit pak ditë para korrjes dhe humbin çdo gjë. Apo i ndërpresin energjinë dhe prodhimi “vdes”. Ka qenë i lodhur dhe ka harruar te kujdeset siç duhet për bimën dhe në fund merr çerekun e prodhimit. Ose më e keqja fare, kapen nga policia pa korrur as dorën e parë. Dhe kjo e fundit ndodh rëndom. Pasi segmente te policisë ndjekin humbjen e energjisë në rrjet. Bima lëshon erë të fortë. Nga një shtëpi që nuk i hap perdet kurrë. Në një lagje ku të gjithë njohin njeri-tjetrin e askush nuk të njeh ty.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *